Een kamp voor modelvliegers. Hoe werkt dat?

Voor wie is het kamp?

Deelname aan het Nationaal Modelvliegkamp staat open voor iedereen! Het is dé plek om modelvliegers uit andere streken te ontmoeten en van elkaar te leren en samen plezier te beleven aan onze mooie hobby. Ideaal om je modelvlieghorizon te verbreden en andere takken van de hobby te zien en te ervaren.

Je hoeft geen lid te zijn van een club of andere organisatie. Het Nationaal Modelvlieg Kamp is bedoeld voor modelvliegers die al enige ervaring met hebben met vliegen. De minimumleeftijd om mee te kunnen doen is 16 jaar. Ben je jonger dan 16, dan kan dat onder begeleiding van een volwassene. Daarmee sluiten we ook aan bij de eisen van het EU-vliegbrevet.

Waar wordt het kamp gehouden?

Dit jaar zijn we voor de 5e keer te gast bij de Eibergse Radio Model Vlieg Club (ERMVC). Behalve een prima onderhouden grasmat, met gedeeltelijk verharde start- en landingsstrip en bijbehorende ruime pits, vinden we een gezellig clubgebouw dat tijdens het kamp als onderkomen voor de organisatie en EHBO-post dienst zal doen. Voorts is er ruime parkeer- en kampeer gelegenheid, grenzend aan het veld. De bestaande – in het clubhuis aanwezige - sanitaire voorzieningen zullen voor de kampperiode worden aangevuld met een mobiele douchewagen. Voor het veilig laden van accu’s, LiPo’s etc. wordt een speciale container op het terrein geplaatst. 

Klik hier voor de locatie van de ERMVC in Google Maps.

Er wordt een grote tent van ca. 24 x 14 meter geplaatst op het veld. Deze is in de avond verlicht en er ligt een houten vloer. Hier zullen de maaltijden worden gebruikt en is er tevens voldoende ruimte om te bouwen, repareren en het stallen van modellen.

Voor meer informatie over de ERMVC klik hier.

Wanneer wordt het kamp gehouden?

Het kamp start altijd op de eerste zaterdag van de eerste volle week van augustus en duurt tot en met de zaterdag daarop.

Dit jaar is dat 6 t/m 13 augustus 2022. Op zaterdag de 6e ben je welkom vanaf 14:00 en op zaterdag de 13e vertrekken we rond 12:00.

Hoe ziet het programma er uit?

Gedurende het kamp is er veel tijd om vrij te vliegen, maar er worden ook diverse wedstrijdjes en andere activiteiten georganiseerd. Zo is een wedstrijd voor de mooiste modellen, een limbo-wedstrijd, een groeps-challenge, diverse zweefwedstijden en een jaarlijks duurrecord. In de avond wordt er gebouwd en zo nodig gerepareerd. Maar je kunt ook rustig met een drankje bij elkaar zitten. Dit zijn ideale momenten om kennis en kunde van anderen op te doen.

Het exacte programma wordt enkele weken voor het begin van het kamp verstuurd naar degenen die zich hebben ingeschreven en wordt dan ook geplaatst op deze site.

Waar verblijven we?

Je overnacht in een zelf meegebrachte tent, camper of caravan. Deze mag geplaatst worden op de aangewezen tijdelijke kampeerplaatsen, grenzend aan het vliegveld. Omwille van veiligheidsredenen kunnen – voor zover voorradig - uitsluitend caravans/campers van stroom worden voorzien. Uiteraard zijn de nodige sanitaire voorzieningen aanwezig. Gedurende de kampweek wordt een douchewagen op het terrein geplaatst en zal het clubhuis zijn opengesteld voor toiletbezoek.

Hoe is het geregeld met eten en drinken?

Eten doen we in de grote tent die op het terrein naast het clubhuis wordt geplaatst. De maaltijden worden voor ons dagelijks verzorgd door een cateringbedrijf. Er hoeft dus ook niet afgewassen te worden.

Gedurende het kamp staan er een aantal koelkasten die te alle tijden gevuld zijn met water, frisdrank en licht alcoholische drank. Deze dienen door middel van een bij de kampleiding aan te schaffen strippenkaart te worden afgerekend. Drankjes en snacks zijn dus níét inbegrepen.

Ontbijt: In de ochtend is er een lopend ontbijtbuffet waarbij tevens een lunchpakket voor de middag kan worden klaar gemaakt.

Lunch: Rond lunchtijd zal er worden gezorgd voor koffie/thee/melk en wat warms zoals een kop soep.

Diner: ’s Avonds is er een warme maaltijd en één keer een barbecue. In de avond worden er tosti’s en snacks gebakken die ook met de strippenkaart af te rekenen zijn.

Mocht je speciale dieetwensen hebben, dan kun je dit bij inschrijving aangeven en zal daar rekening mee worden gehouden.

Hoe zit het met regels, brevetten en verzekeringen?

De ERMVC beschikt over een mooi grasveld dat voor een deel wordt begrensd door de wijk Ramsbeek. Ondanks dat het veld niet ver van de woonwijk is gelegen is er voldoende ruimte en gelegenheid om met diverse modellen te vliegen. De accommodatie beschikt ook over een verharde start- en landingsbaan.

Op het kamp vliegen we volgens de onderstaande 3 reglementen:

Regeling Modelvliegen (Nederlandse overheid)

Basis Veiligheidreglement Modelvliegsport (KNVvL)

Lokaal terreinreglement (ERMVC)

In de milieuvergunning van de club staat een geluidsbeperking van 79 dB voor brandstofmotoren waar we ons aan dienen te houden. Daarnaast kan er niet met jets gevlogen worden. Om klachten uit de omgeving te voorkomen zijn ook elektromodellen met een hard snerpend geluid niet toegestaan. De organisatie zal toezien op het naleven van deze regels.

Je dient KNVvL-gebrevetteerd te zijn om solo te mogen vliegen en uiteraard WA-verzekerd. Dit kan een individuele WA-verzekering zijn of een collectieve WA-verzekering die je hebt via je club of van een overkoepelende organisatie zoals bijvoorbeeld de KNVvL of VML.

Sinds 31 dec. 2020 dien je je modellen te voorzien van een RDW-exploitantennummer. Voor deelname aan het kamp is een persoonlijk exploitantennummer noodzakelijk, je kunt dus geen gebruik maken van een ‘club-nummer’. Tevens dien je in het bezit te zijn van een EU-vliegbewijs A1/A3. Voor informatie over het RDW-exploitantennummer klik hier. En voor informatie over het vliegbewijs klik hier.

Er zullen per categorie (zweef, motor, heli en multikopters) één of meer bevoegde instructeurs c.q. examinators aanwezig zijn die je kunnen helpen bij het behalen van een KNVvL-brevet als je dat nog niet mocht hebben voor een bepaalde categorie.

Ik weet genoeg. Hoe schrijf ik me in en wat zijn de kosten?

Inschrijven kan op deze site via de link in het menu hierboven. Uitsluitend inschrijvingen voor volledige deelname aan het kamp kunnen worden geaccepteerd. Het is dus niet mogelijk om je voor een aantal losse dagen op te geven.

Voor onze voorwaarden klik op de link Algemene Voorwaarden boven aan de pagina.

De deelnemersbijdrage is € 325,-. Incasso van het inschrijfgeld vindt plaats rond 15 juni. Voor inschrijvingen die na 15 juni worden ontvangen, worden extra administratiekosten van € 5,- in rekening gebracht.